ZDRAVLJE I ODGOJ PASA > Zdravlje i odgoj pasa

Vakcinacija

<< < (2/14) > >>

Diana:
Mozda ce nekome zatrebati, a Valdi me inspirisao  sm redface

Reakcija psa na vakcinu

Vakcine za zarazne bolesti sadrze zive viruse u jako malom broju, dovoljnom da izazove imuni odgovor i stvaranje antitela, a premalom da razboli psa/stene.
Znamo vec da se pas/stene pre vakcine prvo ocisti od glista. Mnogi vlasnici smatraju da je to ciscenje protokolarno, "onako", uvereni da njihov pas nema gliste "majke mi"  sm smesko1 . Neki veterinari ujedno ciste psa od glista i vakcinisu. Zasto to nije dobro i zasto je stvarno vazno ocistiti psa pre vakcinacije?
- gliste se kace na zid creva i tako "jedu" hranljive materije. Nasuprot uobicajenom misljenju, one ne plivaju bezazleno kroz crevca psa. Tim svojim kacenjem one znacajno ostecuju zid i sluzokozu creva (otud i krv u stolici kod stenaca/pasa koji nisu odavno cisceni) a samim tim to nije zdrav pas, to je pas sa problemom. Gliste u velikoj meri uticu na imunitet psa samim svojim postojanjem i borbom tela sa njima ( slobodan prevod: telo svaki cas pokusava da zakrpi sve sto gliste ostete). Ako pas/stene ima gliste u vreme vakcinacije, izostaje pravilan imuni odgovor na vakcinu, a to znaci da pas/stene nece biti dovoljno "opremljeno" antitelima da se izbori sa pravim virusom iz okruzenja. U prevodu: reskirate da pas oboli od zaraznih bolesti iako je vakcinisan.

Elem, da se vratim na reakciju.... Pored virusa, u vakcini se nalazi jos svasta-nesto sto se zove "nosac vakcine" to je ono u cemu se virusi odrzavaju do aplikacije. Iako vakcina sama po sebi uposli imuni sistem toliko da pas, posebno stene, moze ceo dan da kunja, desava se i da pas/stene zaista strasno odreaguje na npr taj nosac vakcine.
Ljudi su gubili cela legla zbog toga ( ja znam podatak za Vanguard 5 i 7-valentnu vakcinu). Zasto su te vakcine jos na trzistu ne znam, ali pre nego sto sam sama dozivela strahotu reakcije na vakcinu nisam ni razmisljala o tome, htela sam najbolje na trzistu.
Prva vakcina stencima: jednom recju-jezivo!
5 minuta posle primljene vakcine stenci krecu da povracaju, bez prekida, teturaju, bezvoljni,... Uzas. Zovem veterinara, on kaze da je to moguci sporedni efekat, da se javim ujutru ako ne prestane. Stenci prestaju da povracaju i kao onesvesceni popadaju. 5 za koje sam procenila da su "najgori" drzim po rukama, opet zovem veterinara, on kaze da ne panicim, da se to desava. Posle sat vremena mog ocaja i njihovog spavanja u kom sam samo proveravala da li disu, jedno po jedno se bude kao resetovani, kao da se nista nikada i nije desilo.

Drugi primer je odrasla kujica mog drugog koja je taj dan primila redovnu godisnju vakcinu protiv zaraznih bolesti. To bese davno. Uvece je kuji glava otekla do neprepoznatljivosti. Tadasnji veterinar je objasnio "cudnom alergiskom reakcijom" i savetovao da je odmah dovedemo. Pregledao je kuju, pricao dugo sa njenim vlasnikom, da bi utvrdili da je kuja po povratku sa vakcinacije dobila parce strudle sa makom "za pretrpljeni strah"  sm kolutko sm smesko1 Iako je mnogo, mnogo puta u zivotu dobijala po komadic takve strudle, veterinar nam je objasnio da spi mogu biti granicno alargicni na neku namirnicu (u ovom slucaju mak koji svakako uopste nije namirnica koju psi treba da jedu), sto znaci da u svakodnevnom zivotu ne reaguju na nju, ali sa prvim padom imuniteta razvijaju pravu alergijsku reakciju.
Od tog dana, drzim se pravila da 2-3 dana posle vakcinacije psi dobijaju samo proverene namirnice, a za experimente sluze svi ostali dani u godini.

valdi:
I ja necemu da doprinesem, makar kao inspiracija.
Valdi je vakcinisan 16.07., ociscen poslednji put 28.07. (Drontal sirup) a revakcina planirana za 14.07. Na pitanje da li da ga ocistimo jos jedanput par dana pred revakcinaciju (kako je savetovao odgajivac), vet je bio kategorican da to ne radimo. Vet savetuje ciscenje na mesec dana a odgajivac na 14 dana do 5-og meseca starosti. Ja cu ispostovati veta ali me zanima vase misljenje.

Azra maltezer:

--- Citat: valdi  11 Avgust, 2012, 13:32:02 ---I ja necemu da doprinesem, makar kao inspiracija.
Valdi je vakcinisan 16.07., ociscen poslednji put 28.07. (Drontal sirup) a revakcina planirana za 14.07. Na pitanje da li da ga ocistimo jos jedanput par dana pred revakcinaciju (kako je savetovao odgajivac), vet je bio kategorican da to ne radimo. Vet savetuje ciscenje na mesec dana a odgajivac na 14 dana do 5-og meseca starosti. Ja cu ispostovati veta ali me zanima vase misljenje.

--- Kraj citata ---
Pretpostavlajm da je u pitanju greska u kucanju, pa je revakcinacija planirana za 14. 08. ?
Ako je tako, to znaci da ste vec ocistili stene na priblizno dve nedelje pred revakcinu, mislim da je vas veterinar apsolutno u pravu. Nisam jos cula za ciscenje "par dana" pred revakcinu. Ja praktikujem 7-15 dana pre (razliciti veterinari imaju razlicite metode, svejedno nisam cula da iko od njih kaze par dana)

valdi:
To sam ja krstio na "par dana" jer se tako potrefilo. Odgajivac me je posavetovao da ga ocistim 28.07. i 11.08. pa revakcina 14.08. a ja sam veta pitao da li je to uredu "par dana" pred revakcinu. Samo sam proveravao jer mi je bilo sumnjivo da treba da ga cistim na 3 dana pre revakcine.
Hvala na odgovoru, sad mi je jasno.

Diana:
Kao sto rece Sneza,postoji nekoliko "skola" vakcinacije,ujedno i ciscenja.
Posto gliste stvarno ostete organizam (creva) par dana svakako nije dovoljno da se sluzokoza obnovi,samim tim stene nije potpuno zdravo u tom trenutku. 7-14 dana je pravo vreme.
Stenci se ciste prva 2 puta na 15 dana (razvoj glista traje 15 dana,a nijedan preparat ne ubija jaja glista) a posle na mesec dana,sto uvek pada nedelju-dve pre revakcina i vakcine protiv besnila. Kasnije se ciste 3-4x godisnje i/ili opet pred godisnje vakcine.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju